Bordspel Luiaard, ik neem je mee!

In dit spel ben je een luiaard. Je bent knuffelbaar, traag en vooral heel erg lui. Niet een beetje lui, maar echt heel erg lui. Je hangt lekker in een boom. Je wilt blaadjes van andere bomen verzamelen, maar vindt zelf rondlopen veel te vermoeiend. Wat nu? Ineens heb je een idee. Je laat je door andere dieren van boom naar boom dragen. Zo probeer je 8 blaadjes te verzamelen en sneller te zijn dan de andere luiaards.

Bordspel LuiaardFoto/credit: Style Report

Voorbereiding

Als je denkt snel de doos open te maken en gelijk te beginnen met het spel, heb je het mis. Neem even de tijd om dit spel voor te bereiden! Ga je voor het eerst spelen? Dan moet je op de 34 ronde schijfjes een sticker van een dier plakken. En op de 5 houten luiaardfiguren komt een sticker van een luiaard, zowel op de voor- als achterkant. Er zijn overigens ook afsluitbare zakjes bijgeleverd om alle schijfjes en kaarten apart te bewaren. Handig voor als je het spel weer opbergt.

Bordspel LuiaardFoto/credit: Style Report

Vervolgens kan het spel klaargelegd worden. Er zit een handleiding bij waarin precies uitgelegd staat hoe je voor de eerste keer het speelbord neerlegt. Met een duidelijke tekening erbij. Niet alle diersoorten worden tegelijk gebruikt, kijk dus even goed in de handleiding. Daarop staat precies welke diersoort waar moet komen te liggen. Elke diersoort heeft een eigen stapel met 10 kaarten. Deze worden open op tafel gelegd, met de waarden van laag naar hoog. Elke speler kiest een luiaard en legt het daarbij behorende spelersbord voor zich. Bij elke boom worden de boomblaadjes (in de kleuren van de luiaards die meedoen) neergelegd.

Bordspel LuiaardFoto/credit: Style Report

Het spel

Als luiaard verzamel je alleen blaadjes van je eigen kleur. Je start allemaal bij een boom, dus dan heb je gelijk je eerste blaadje te pakken. Dit blaadje kun je op je eigen spelersbord leggen.
Je bent een luie luiaard en zal dus nooit jezelf verplaatsen. Je laat je door dieren dragen. Je verzamelt en speelt kaarten van de 6 diersoorten om daarmee hun schijfjes zo ver mogelijk over het speelbord te verplaatsen. Heb je een boom bereikt? Dan mag je een blaadje van je eigen kleur pakken. Op naar de volgende boom om weer een blaadje te pakken.

Bordspel LuiaardFoto/credit: Style Report

Op de kaarten staat vermeldt hoeveel stappen een dier mag zetten. Omdat de kaarten van laag naar hoog liggen, zul je in het begin alleen kaarten met een lage waarde krijgen. Hierdoor zullen de dieren je langzaam dragen. Daarna zullen de dieren steeds sneller lopen omdat de waarde van de kaarten hoger wordt. De gespeelde kaarten leg je weer onderop de stapel. Na 10 kaarten zullen de dieren dus weer opnieuw langzaam lopen.

Bordspel LuiaardFoto/credit: Style Report

Onder de blaadjes op je spelersbord staat hoeveel kaarten je mag pakken. Onder het eerste blaadje staat +3. Dit betekent dat je 3 kaarten mag pakken. Je mag zelf weten welke dieren. Kijk dus goed wie jou het beste kan helpen naar de volgende boom te komen. Maar let op: je mag van elke stapel maar 1 kaart pakken. Je pakt dus 3 verschillende dieren. Hou er wel rekening mee dat de dieren niet overal kunnen komen. Zo moet een krokodil bij het water blijven, kan een ezel niet over een brug en mag een olifant alleen over gras en water. Dit staat op de kaarten uitgelegd. Als je alle 8 blaadjes verzameld hebt, win je de race!

Bordspel LuiaardFoto/credit: Style Report

Uitdaging

Voor dit spel neem je de tijd. De speelduur is toch zeker wel een uur. Het leuke aan dit spel is dat je het grote speelbord op 4 verschillende manieren kunt samenstellen. Elke race biedt je daardoor weer nieuwe uitdagingen om sneller dan de andere luiaards bij de verschillende bomen te komen. Voor de fanatiekelingen is er ook nog een uitbreiding beschikbaar!

Foto/credit: Style Report

Tip voor de feestdagen

Nog op zoek naar een bordspel voor de feestdagen? Dan is dit zeker een tip! Dit spel is weer heel anders dan alle andere spellen die we kennen. Leuk dat je jezelf moet laten dragen door de dieren. Hierdoor komt ook een stukje strategie om de hoek kijken. De leeftijd is vanaf 8 jaar en dat klopt ook wel. Alhoewel het in het begin wel lastig is voor kinderen van 8 hoor. Dus ze hebben de hulp van een volwassene wel even nodig. Maar eenmaal bezig, hebben ze het snel door. Gezien de speeltijd is dit het perfect spel om die regenachtige dagen door te komen!

Te koop bij oa www.bol.com.