Ontdek de wereld om je heen in NEMO

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

NEMO staat voor New Metropolis en is het grootste science museum van Nederland. Samen met mijn familie bracht ik een bezoek aan dit indrukwekkende gebouw dat werd ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Het is in de vorm van een reuzenschip en ligt aan de historische haven van Amsterdam. Parkeren kan makkelijk en dichtbij in de Oosterdok parkeergarage. In 5 minuten loop je van deze parkeergarage naar NEMO. Het centraal station ligt op zo’n 15 minuten lopen. Zodra je de eerste stap in het museum zet, word je gelijk geprikkeld om van alles te doen en te proberen. Wat een ontzettend leuk, leerzaam en interactief museum voor zowel kinderen als volwassenen!

Wat is er zoal te zien? NEMO bestaat uit 5 verdiepingen.

Fenomena
Op de eerste verdieping vind je Fenomena.

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

Hier ervaar je hoe de wetenschap werkt en kun je daardoor de wereld om je heen beter begrijpen. Onderzoek bijvoorbeeld hoe natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten. Of leer hoe je in een aantal stappen een gedegen wetenschappelijk onderzoek uitvoert.

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

En ontdek hoe de wetenschap zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld.

Technium
Op de tweede verdieping kom je in Technium terecht.

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

Hier ontrafel je de techniek om je heen. Met techniek kun je de wereld vormgeven en verbeteren. Bouw bijvoorbeeld een stevig bouwwerk en hou rekening met de krachten die erop werken. Ontwerp, maak, test en verbeter simpele technische producten in de werkplaats. Onderzoek de kracht van water, ontdek alles over waterzuivering en zorg ervoor dat Nederland niet onder water loopt.

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

Maak onderdeel uit van een logistiek proces en kom alles te weten over de wereld achter een online bestelling. Vind uit hoe de wereld om ons heen bestaat uit wiskundige vormen en patronen. Leer waarom je fossiele brandstoffen beter kan vervangen door andere duurzame energiebronnen.

Elementa
In Elementa op de derde verdieping onderzoek je de bouwstenen van de kosmos.

tyle Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

Alles om je heen, waaronder jijzelf, is opgebouwd uit deze bouwstenen oftewel atomen. Ga terug naar de oerknal, leer over miljarden jaren oude sterren en hoe zij nu onze wereld vormen. Vind uit wat leven eigenlijk is en wat leven op een planeet mogelijk maakt. Ontdek dat kosmische straling ongemerkt overal aanwezig is. Bekijk de allergrootste ontploffingen in de ruimte. Gebruik één van de microscopen om de allerkleinste deeltjes te bekijken.

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

In het BASF Lab word je even zelf wetenschapper. Trek een labjas aan, zet een veiligheidsbril op en ga aan de slag met eigen proefjes.

Humania
In Humania op de vierde verdieping ontdek je wie je zelf bent.

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

Als je de levende wereld wil leren kennen, kun je natuurlijk het beste beginnen met je eigen lijf. Doe verrassende experimenten en vind uit hoe het menselijk brein werkt. Kom te weten wat je tot mens maakt en hoe ontzettend belangrijk je hersenen hierbij zijn. Ontdek dat we schijnbaar erg op elkaar lijken, maar dat iedereen uiteindelijk uniek is. Daag al je zintuigen uit en neem je sterke en zwakke punten onder de loep. Leer alles over je gezondheid, geheugen, geluk, gezicht en gedrag.

Energetica
En last but not least: het dakterras!

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

Het dak van NEMO is het hoogste stadsplein van Nederland. Je vindt er de openluchttentoonstelling Energetica, een groot buitenterras en een restaurant. Ervaar de kracht van duurzame energiebronnen als wind, water en zon. Wek zelf energie op en ga de strijd aan met de elementen. Speel met water en maak zelf een regenboog. Ontdek hoe laat het is terwijl je zelf de wijzer bent van een levensgrote zonnewijzer. Droom weg in een gemakkelijke stoel voorzien van zonnepanelen en kijk naar sculpturen die bewegen in de wind. Ontspan en geniet van een lunch of een kop koffie in het restaurant met een indrukwekkend uitzicht op Amsterdam.

Style Report: Museum NEMO Amsterdam, The Netherlands

Absolute aanrader!

www.nemo.nl

Foto’s: DigiDaan