De magische plankjes van KAPLA

KAPLA, een product met misschien wel de leukste afkorting: KAbouter PLAnkjes. Ook het verhaal achter de grenenhouten plankjes is bijzonder. KAPLA is namelijk door Tom van der Bruggen in 1987 op de markt gebracht, nadat hij de plankjes gebruikte om een maquette te maken voor zijn kasteel in Frankrijk.

Foto/credit: Style Report

Duurzaam speelgoed voor jong en oud

KAPLA plankjes hebben allemaal exact dezelfde afmeting en zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd hout. Het is geliefd bij zowel kinderen vanaf een jaartje of 3 (soms al wel eerder) tot volwassenen! Ook op scholen is het zeer gewaardeerd speelgoed. Spelen met KAPLA bevordert de logica, ontwikkelt de creativiteit en stimuleert de concentratie, het geduld en het doorzettingsvermogen. Goed voor de fantasie en de fijne motoriek. Kijk, daar zijn wij voorstander van!

Foto/credit: Style Report

Bouwwerken in elk formaat

Dit simpel ogende speelgoed blijkt een regelrechte hit bij vele kinderen. Ook die van ons vinden het geweldig speelgoed! Vele zeggen dan ook dat dit speelgoed een hele jeugd meegaat, het is z’n investering dus echt waard. In het begin simpele torens bouwen, later prachtige kunstwerken en stevige architectonische bouwwerken. En wat misschien nog wel het leukste (en spannendste) aan KAPLA is? Het omgooien van de bouwwerken!

Foto/credit: Style Report

Combineren met ander speelgoed

Bouwwerken hoeven niet perse hoog te zijn en de plankjes worden gebruikt in combinatie met ander speelgoed. Een boerderij voor de dieren bijvoorbeeld, of een huis voor de playmobil, maar ook een rijbaan voor de auto’s. Of wat dacht je van een knikkerbaan? Een trein?

Foto/credit: Style Report

KAPLA bende

Kijk overigens niet raar op als de plankjes door de kamer vliegen. Bouwen gaat nou eenmaal makkelijker als je de bak omkiepert en er een heerlijke bende van maakt. En, zoals ik al eerder zei, bouwwerken omgooien is natuurlijk ook prachtig. Maar toch storen wij ons daar met KAPLA niet aan. De redelijk grote plankjes zijn namelijk makkelijk op te ruimen. Zodra het tijd is om op te ruimen, zitten alle plankjes zo weer in de doos. Geen kleine onderdelen die je nog wekenlang overal tegenkomt. Wat ons ook opvalt is dat deze bouwwerken, in tegenstelling tot ander bouwspeelgoed, van de kinderen niet hoeven blijven staan. Dus na een KAPLA sessie gaat alles weer zo de doos in. Ideaal!

Foto/credit: Style Report

KAPLA Challenge

Voor de KAPLA liefhebbers is er overigens ook een spel: KAPLA Challenge. Vanaf 10 jaar. Nou, een challenge is het zeker! Je moet de bouwwerken van de kaartjes namaken. Alleen de perfecte balans zorgt ervoor dat het lukt. Dat valt, ook voor ons volwassenen, nog niet mee. Maar daarom wel superleuk en uitdagend om samen te doen! Wij zijn nog druk aan het oefenen hoor, ons doorzettingsvermogen wordt flink getest!

Foto/credit: Style Report

Tip voor de feestdagen

Het is denk ik wel duidelijk dat wij dit een tip vinden voor de aankomende feestdagen, of verjaardagen, of zomaar (omdat goed speelgoed altijd welkom is). Om te beginnen is een doos van 200 plankjes zeker een aanrader. Daar kun je al heel wat moois mee maken. Maar wees gewaarschuwd: waarschijnlijk wil je binnen korte tijd meer. Daarnaast zijn de gekleurde plankjes ook een leuke toevoeging. Zo kun je leuke accenten aan je bouwwerken geven.

Foto/credit: Style Report

Meer info

Wat ons betreft een topper! Enne: koop je het niet voor je kind, doe het dan voor jezelf ;-). Wil je meer weten over KAPLA? Kijk dan op www.kapla.com.

Foto/credit: Style Report

Opmerking
Voor het schrijven van dit artikel heeft Style Report een product ontvangen. Ons enthousiasme over dit product klopt helemaal, wij plaatsen alleen artikelen van producten waar wij volledig achter staan. Foto’s zijn gemaakt door Style Report, tenzij anders aangegeven onder de foto.